Det funderas på...

Vem är egentligen Friberg, och vad är det för fel på hans gurkor?!
Jag har länge undrat över detta. Jag har frågat mången människa. Jag har försökt finna svaret på google. Fortfarande rådvill. Det gick åt helvete med Fribergs gurkor, s.a.s. Några bud? Föga troligt, nästan inga av mina läsare är från skåne, och mina undersökningar visar att icke-skåningar inte ens använder uttrycket. Men det kan vara värt ett försök och så vidare.
Disklajmår:
Gav google en andra chans och fann på Flashback, detta de småkriminella personernas internettillhåll, några svar på min fråga:
De skånska uppgifterna kom bland annat från Kristianstadstrakten, Kävlinge och Billesholm. Åke Tornblad var i sin ungdom anställd på Andersson & Johansson, senare Höganäskeramik, där han omkring 1948 fick höra talesättet om Fribergs gurkor. Historien skulle vara att en tidigare anställd på Andersson & Johansson, som hette just Friberg, pratade vitt och brett om hur otroligt fint hans gurkor växte och vilken god skörd det skulle bli. Nu gick det inte riktigt som han hade tänkt sig. Under semestern blev det torka, och hela hans gurkskörd blev totalt förstörd. Fribergs arbetskamrater, som tidigare blivit tämligen trötta på hans skryt, frågade så klart hur det gick med hans gurkor. Först var han inte så intresserad av att svara, men till sist sa Friberg: »det gick åt helvete«. Därefter användes uttrycket »det gick åt helvete precis som med Fribergs gurkor« när något inte blev som det skulle i keramikverkstaden.
Tydligen finns ett liknande uttryck även på Åland, av alla ställen:
Denne Friberg hette Ernst Friberg och var bosatt i Hellesby i Hammarlands kommun på västra Åland. Han, liksom många andra åländska jordbrukare, odlade gurkor på friland. Gurkodling och även inläggning av gurkor har haft stor betydelse för många åländska jordbrukare sedan efterkrigstiden och nästan in i våra dagar. Enligt informanten skall således Friberg en gång när gurkskörden gick helt på tok ha sagt: »Dom for till Gud.« Uttrycket så som det sägs på Åland är: »Dom for till Gud som Fribergs gurkorna.« Betydelsen är att något blir helt förstört.
Sådärja, nu har jag försett er med riktigt trevlig kvällslektyr, och dessutom är den allmänbildande. Om inte annat så lär man sig att skåningar är något grövre i käften än Ålänningar. Å andra sidan äter skåningar mycket ål, och Åland heter liksom ÅL-and. Jag menar, intrigen tätnar ju.
Kommentarer
Trackback